Opprettelse av stiftelse
Det er ikke veldig komplisert å opprette en stiftelse. En stiftelse eier seg selv og den skal i de fleste tilfeller vare i mange år - kanskje for evig.
Den som oppretter en stiftelse må utarbeide en stiftelsesprotokoll som må inneholde stiftelsens vedtekter. Disse må minst inneholde stiftelsens formål og navn, antall styremedlemmer og grunnkapitalens størrelse. Det må også utarbeides en åpningsbalanse, utpekes et styre og velges en revisor.
Grunnkapitalen i stiftelser, som kan sammenlignes med aksjekapital, må minimum være kr. 100 000. Rent praktisk bør oppretter, eller den som stiller med kapitalen, sette inn noe mer enn minimumsbeløpet for å dekke kostnader i forbindelse med opprettelsen (Avgift til Stiftelsestilsynet, revisor, regnskapskontor og eventuelt honorar til styret).
Det som vil kreve tid og innsats fra oppretter i forberedelsen til opprettelsen av stiftelsen er å definere stiftelsen formål – hva stiftelsen skal drive med og hva slags prosjekter og mennesker stiftelsen skal støtte. Samt hvordan styremedlemmer skal velges/utpekes i et kort og et langt tidsperspektiv.
Formålsbestemmelsen bør ikke være for snever eller for vid. Formålet bør gi oppretter og de som kommer etter ham eller henne den fleksibiliteten som skiftende tider vil kreve.
Hvordan styrets medlemmer velges, og hvor lenge et styremedlem skal kunne være med i styret er det viktig å ha tenkt gjennom. Oppretter bør også vurdere hva slags kompetanse som bør være representert i styret for å ivareta stiftelsens formål på en god måte. Hvordan styremedlemmer utpekes/oppnevnes i et langt perspektiv er en viktig problemstilling. Styret er stiftelsens øverste myndighet og styrer med utgangspunkt i stiftelsens vedtekter. Det er vedtektene som definerer hvordan styret skal settes sammen. Regelen bør ha en utforming som gjør at det er forutsigbart hvordan styremedlemmene blir valgt ut, og slik at styret har en riktig sammensetning lenge etter at oppretter er borte.
Advokat Bjørn O. Øiulfstad