Hva er en stiftelse?

 
 

Stiftelse som organisasjonsform er unik. Formuesmassen eies av stiftelsen og oppretteren har ugjenkallelig frasagt seg eierskapet. Stiftelser kan således sikre et langsiktig eierskap til allmennyttig virksomhet og næringsvirksomhet. Det avgjørende for stiftelsen er hvordan virksomheten blir styrt og administrert.

Styrets ansvar og oppgaver, og hvordan disse pliktene utføres av styret, er avgjørende for hvordan stiftelsen forholder seg til formålet og lover og regler.

Stiftelser er alt fra gaveutdelende til å drive helseinstitusjoner, og store næringsdrivende virksomheter. Det som er felles for stiftelser er lov om stiftelser. En stiftelse er selveiende, og styret er derfor både styre og generalforsamling. Det igjen fordrer at styret har gode rutiner og instrukser å forholde seg til når stiftelsens formål skal forvaltes på en god måte.

Typer av stiftelser: 

  • Pengeutdelende, allmennyttig stiftelser hvor egenkapitalen er avgjørende for hvor mye som deles ut.

  • Aktivitetsstiftelser er ideelle operative virksomheter som for eksempel driver sykehus, rehabilitering, hjelpearbeid eller kulturvern.  Ofte avhengig av offentlig midler.

  • Offentlige stiftelser som er opprettet av stat eller kommune for å løsen konkret oppgaver som for eksempel kommunale boligstiftelser og forskningsinstitutter.

  • Næringsdrivende stiftelser driver næringsvirksomhet, men kan også ha et filantropisk formål.

  • Finanstiftelser som i hovedsak er sparebankstiftelser har eierskap i sparebanken og i tillegg filantropi som formål.